Jednym z najstarszych i najlepiej poznanych pod względem zdrowotnego wpływu na organizm specyfikiem jest aloes zwyczajny. Ta egzotyczna roślina stosowana była już wieki temu w starożytnej Grecji i Rzymie, a nawet Egipcie. Obecnie produkowanych jest wiele suplementów zawierających wyciągi z jej liści. Do jednych z popularniejszych należy aloes do picia, czyli woda z cząstkami miąższu rośliny. W kosmetologi oraz przy leczeniu obrzęków i urazów doskonale sprawdzają się także żele z aloesu.

Dobry skład warunkiem działania

Aloes wykazuje wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Jednak tylko specyfiki najwyższej jakości mogą zadziałać prawidłowo. Jako aloes do picia najlepiej wybrać 100% sok z miąższu i rozcieńczać go przed spożyciem według podanej receptury. Należy unikać wszelkich napojów z dodatkami cukru lub innymi zbędnymi ulepszaczami. Również w przypadku kosmetyków z aloesem warto dokładnie pochylić się nad ich składem. Także w tym przypadku najlepiej sprawdza się 100% żel z miąższu.

Aloes na poprawę odporności i infekcje

Aloes znany jest głównie ze swych właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Doskonale wpływa on na odporność organizmu, poprzez stymulowanie mitozy wśród limfocytów B oraz pobudzanie leukocytów do pochłaniania bakterii. Substancje aktywne zawarte w aloesie pełnią funkcję immunomodulatorów, dzięki czemu mogą wpływać na nieswoistą odpowiedź immunologiczną.

Substancje takie jak sitosterol lub kwas salicylowy, obecne w aloesie, mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki temu działają wielofalowo – z jednej strony łagodzą stan zapalny i ból, a z drugiej docierają do źródła problemu, czyli drobnoustrojów, które wywołały infekcję. Miąższ aloesu zawiera także szereg innych związków bioaktywnych, które cechują się podobnym działaniem w stosunku do wielu rodzajów bakterii, grzybów i innego rodzaju patogenów.

Badania zgodnie potwierdzają, że aloes do picia przyjmowany regularnie sprzyja wzrostowi odporności, wspomaga regenerację tkanek oraz łagodzi stany zapalne.

Działanie aloesu na układ pokarmowy


Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustojowym, aloes łagodzi wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak chorobę wrzodową żołądka oraz zespół jelita nadwrażliwego. Ma działanie przeciwbólowe i łagodzące. Hamuje rozwój szkodliwych patogenów w jelitach. Jednocześnie bogaty jest w sacharydy stanowiące doskonałą pożywkę dla naturalnej mikroflory jelita grubego. Ponadto posiada właściwości lekko rozwalniające, które wykorzystywane są w leczeniu zaparć.

Co istotne, aloes odgrywa także dużą rolę w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Zdolność tę zawdzięcza między innymi wysokiej zawartości wapnia, chromu i witaminy B6.

Flower obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com