Wśród coraz to nowszych suplementów i natłoku różnorodnych superfoods, niesłabnącą popularnością cieszy się aloes. Forma jego stosowania może być zróżnicowana. Dostępny jest zarówno aloes do picia, w postaci soku z miąższu liści, jak również żele z aloesu, z dodatkami lub bez innych substancji czynnych. Niezależnie od formy przyjmowania, aloes wybija się spośród swoich naturalnych konkurentów zaskakująco dużą ilością związków bioaktywnych występujących w połączeniu z biostymulatorami (enzymami roślinnymi), które dodatkowo zwiększają korzystny wpływ rośliny na organizm.

Aloes do picia – działanie

Aloes zawiera szereg substancji bioaktywnych, takich jak sitosterol, kwas salicylowy, saponiny czy enzymy roślinne. Cechuje go również bogactwo soli mineralnych i witamin. Większość witamin zawartych w tej roślinie to witaminy rozpuszczalne w wodzie, szczególnie te z grupy B. Warto zaznaczyć, że aloes jest jednym z bardzo nielicznych produktów roślinnych, w których znaleźć można witaminę B12. W miąższu rośliny znaleźć można aż 18 z pośród 21 aminokwasów, w tym 7 aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować.

Aloes do picia wykazuje następujące właściwości prozdrowotne:

  • zwiększa odporność organizmu: stymuluje mitozę limfocytów B oraz pobudza leukocyty do fagocytozy drobnoustrojów, część związków posiada także zdolności aglutynacyjne, co sprawia, że wspierają nieswoistą odpowiedź immunologiczną
  • łagodzi ból i stany zapalne: substancje zawarte w aloesie wykazują sile właściwości przeciwzapalne, zmniejszają obrzęk i redukują ból
  • wspomaga regenerację tkanek: dzięki właściwością łagodzącym, ściągającym oraz pobudzającym komórkowe czynniki wzrostowe
  • ma działanie odkażające i ściągające: właściwość ta wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i dziąseł
  • jest środkiem lekko rozwalniającym: z tego powodu stosowany jest przy zaparciach wywołanych chorobowo lub nieprawidłową dietą.

Aloes w cukrzycy

Na oddzielny akapit zasługuje omówienie właściwości aloesu do obniżania poziomu cukru we krwi. Aloes posiada szereg związków bioaktywnych regulujących pracę jelit, a co za tym idzie wpływających na metabolizm wszystkich składników odżywczych – w tym cukrów. Jednak w jego miąższu znajduje się również cały szereg witamin i soli mineralnych. Dla właściwej gospodarki cukrowej kluczowe znaczenie mają wapń, chrom oraz witamina B6. Połączenie składników bioaktywnych z substancjami odżywczymi sprawia, że aloes do picia suplementowany regularnie bardzo szybko wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako środek zapobiegający rozwojowi cukrzycy, ale również może łagodzić przebieg samej choroby.

Flower obraz autorstwa Racool_studio - www.freepik.com